BLOG

Mi van velem? Kiégtem?

Az nyugtalanít, hogy esetleg te is eljutottál oda amit kiégésnek (idegen szóval burnout) neveznek, de nem tudod hogyan ismerheted fel az erre utaló jeleket? Összeállítottam egy listát a tünetekről, amelyet útmutatóként használhatsz.

Testi panaszok: fejfájás, étkezési és emésztési problémák, vérnyomásproblémák, alvászavarok, szívproblémák, hátfájás, váll-tarkó merevsége, szívpanaszok, csökkenő szexuális vágy, alkohol vagy drogproblémák.

Kimerültség. Fizikailag és érzelmileg is kimerültnek és üresnek érzed magad, hamar elfáradsz, és egyre több időre van szükséged ahhoz, hogy kipihend magad. Sokkal több akaraterőre van szükséged ahhoz, hogy belekezdj a munkádba

Csökkenő teljesítmény a munkában. Hiába dolgozol ugyanannyit, vagy még többet, mint korábban, nem érsz a feladataid végére. Mintha minden direkt ellened dolgozna, hegynek érzed a korábban könnyen vett akadályokat is.

Társas elszigetelődés. A kiégésben szenvedő emberek hajlamosak túlterheltnek érezni magukat. Ennek következtében egyre inkább kerülik a társas kapcsolatokat a munkahelyen és a magánéletben is. Ha a kiégés közeli állapotban vagy, akkor gyakran a családdal és a barátokkal töltött idő is pazarlásnak és elvesztegetett időnek tűnik számodra. A munkahelyen szintén kerülöd a többieket. A munkatársakkal azért nehéz együttműködnöd, mert egyszerűbbnek és kontrollálhatóbbnak tűnik mindent magadnak megcsinálni.

Ingerlékenység. A kiégés miatt az emberek könnyebben elveszítik a türelmüket a barátaikkal, munkatársaikkal és családtagjaikkal szemben. Az olyan normális stresszhelyzetekkel való megbirkózás, mint a munkahelyi megbeszélésre való felkészülés, a gyerekek iskolába vitele és a háztartási feladatok ellátása is kezdhet leküzdhetetlennek tűnni, különösen, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan tervezték.

Gyakori betegségek. A kiégés, akárcsak más hosszú távú stressz, gyengítheti az immunrendszert, így hajlamosabbá válhatsz a megfázásra, az influenzára és más fertőző betegségekre. A kiégés olyan mentális egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint a depresszió és a szorongás.

Nagyon fontos tudni, hogy a kiégés nem egyik napról a másikra jelentkezik. Általában olyan időszak előzi meg, amikor lelkesen, és valószínűleg sikeresen végezted a munkádat. Amikor úgy érezted, hogy befektetett energia és figyelem megtérül majd számodra, előbbre jutsz a karrieredben. Ha ebben a lelkes, sikeres ugyanakkor feszített tempójú állapotban nem figyeltél eléggé arra, hogy a testednek és lelkednek pihenésre lenne szüksége, akkor könnyen lehetséges, hogy te is elindultál a kiégés felé.

A kiégés folyamatát tudatos szemléletváltással, helyes szokások kialakításával, helyes gyakorlatok és módszerek alkalmazásával lehet megelőzni vagy megszüntetni.

Vissza a cikkekhez