BLOG

Megküzdési módok, szokások a kiégés elkerülésében

A kiégésről (angol kifejezéssel burnout) tudjuk, hogy egy olyan folyamat, aminek kialakulásához gyakran a saját működési módunk – a szokásaink – is hozzájárulnak.

Ez jó hír azoknak, akik fel akarják venni a harcot a kiégéssel. Hiszen a szokások, mivel valójában rendszeresen ismétlődő cselekedetek, könnyen felismerhetők. Így a te mintáidat, bár egyediek, szintén könnyű észrevenni. Csak figyelned kell. Hogy mire? Vannak olyan jelek, amik gyakran együtt járnak a kiégéssel. Ezek tünetek jelentkezhetnek fizikai, mentális, érzelmi, kapcsolati szinten egyaránt, és azt jelzik, hogy elérkeztél egy olyan ponthoz, ahol a szervezeted már nem bírja tovább az őt érő stresszt.

Mik ezek a gyakori jelek?

 • Alvási/elalvási nehézségek
 • Feszültség a hátban és a vállakban
 • Gyakori fejfájás
 • Nehéz felébredni reggel (még egy teljes éjszakai alvás után is)
 • Elveszted az érdeklődést a szokásos tevékenységek iránt
 • Alacsony vagy csökkenő energiaszint
 • Koncentrációs nehézségek 
 • A viselkedés szabályozásának nehézségei (pl. érzelmi kirohanások, indokolatlan félelmek)
 • A megszokottnál hamarabb elfáradsz, túlterheltnek érzed magad
 • A hangulatod gyakran lehangolt, esetleg depressziósnak érzed magad
 • Könnyen frusztrált leszel, hamar elmegy a kedved mindentől
 • Gyakran rágódsz fölösleges dolgokon
 • Nincs kedved az emberekhez, eltávolodsz a munkatársaktól, barátoktól, esetleg a családtól is.

Ezek a jelek lehetnek az élet normális velejárói is, nem kell azonnal pánikba esni, ha néha megtapasztalod magadon egyiket-másikat. Viszont, ha gyakran jelentkeznek ezek az érzések, esetleg nincs olyan konkrét esemény, ami indokolná a megjelenésüket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy lehet ezeket az rossz érzéseket, kellemetlen hangulatokat és állapotokat csökkenteni?

Minél nagyobb a felelősséged, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd, annál határozottabbnak kell lenned a jóllétre vonatkozó mércédben. A táplálkozástól kezdve a szabadidődig, mindannak, amit teszel, a jobb teljesítményre kell felkészítenie téged. A kollégáid, az ügyfeleid, a tanítványaid, a betegeid – nekik szükségük van arra, hogy a képességeid szerint működj. Ami azt jelenti, hogy a hatékonyan működő állapotodban van szükségük rád, nem pedig a „működőképességed” puszta minimumára.

Mit tehetsz, hogy kilábalj a kiégés okozta hullámvölgyből? Mik legyenek az első lépések, amelyek segítenek abban, hogy jó közérzettel élj és hatékonyan lásd a feladataidat is?

Azt javaslom, hogy kezdd a szokásaid megfigyelésével!

 • Szánj időt arra, hogy megfigyeld a romló közérzeted személyes jeleit, és gondold végig, hogy jelenleg mit teszel, hogy megbirkózz a rossz érzéseiddel – üres aggyal görgeted a telefonodon a képernyőt, sorozatokat kezdesz nézni a tévében, visszahúzódsz a szobádba és elbújsz mindenki elől, csokit eszel vagy megveszed a huszadik pár cipőt a hozzáillő táskával esetleg egy újabb pólót/farmert/szoknyát/körömlakkot.
 • Valahányszor ezekbe a cselekvésekbe menekülsz a stressz okozta kellemetlen érzések elől, kérdezd meg magadtól, hogy miért történhet ez, mi az, ami kiváltja, előhozza belőled az adott viselkedésmintát?
 • Majd figyeld meg azt is, hogy az adott szokás gyakorlása valóban olyan eredménnyel jár-e, mint amit vársz tőle, vagyis valóban és tartósan megnyugtat, ellazít, örömet okoz? Valóban úgy érzed-e magad ettől, ahogyan érezni akarod magad? Valóban azt kapod-e, amit keresel?

Ha a válaszod a fenti kérdésre az, hogy ezek a szokások csak rövid ideig hozzák a tőlük elvárt eredményt, esetleg utána még rosszabban is érzed magad, mert kiderül, hogy csak időpocsékolás, pénzkidobás és/vagy hizlal, akkor biztos, hogy nem a jó módszert választottad a stresszel való megküzdéshez.

És hogy mi a jó módszer? Örömmel segítek neked megtalálni a számodra hatékony módját a kiégés elkerülésének. 6-10 alkalmas egyéni coaching már elég szokott lenni ahhoz, hogy stabilan, magabiztosan elindulj a számodra eredményes úton. Keress bizalommal!

Vissza a cikkekhez