BLOG

Kis győzelmek nagy haszna a kiégés megelőzésében

Kezded úgy érezni, hogy az egykor kreatív, energikus és produktív agyad az utóbbi időben egyre lassabb, tompább és hasznavehetetlenebb? Úgy tűnik számodra, hogy a feladataiddal sosem vagy készen, nincs eredményed, a rutinfeladatok agyonnyomnak?

Számos sikeres vezető, eredményes és jól teljesítő munkatárs meglepődik, amikor ebben a helyzetben találja magát. Pedig ez az érzés nem más, mint a kiégés (burnout) egyik általános tünete. Pénzügyi szakemberek, mérnökök, informatikusok, értékesítők, jogászok, orvosok, tanárok, segítő szakmákban dolgozók, és sorolhatnám, szenvednek tőle. A kiégés utolérhet mindenkit, különösen azokat, akik nagy energiákkal dolgoznak és követelményeket támasztanak önmagukkal szemben. 

A kiégés, ez a frusztráló mentális állapot akkor uralkodik el rajtunk, amikor a kemény munka, vagyis sok „befektetés” mellett úgy érezzük, hogy a kevés siker, vagyis „nyereség”. Amikor még többet, még jobbat szeretnénk, de már észrevétlenül megbillent az egyensúly a munkára és az önmagunkra fordított idő között.  Ilyenkor az agyunk úgy reagál, hogy átáll alacsony kreativitású túlélő üzemmódba, és a teljesítés, a sok munka, vagyis egyre komolyabb „befektetés” következtében nem képes elégedettséget, örömet, sikert, vagyis „nyereséget” érezni.

Amikor azon veszed észre magad, hogy ez az állapot bekövetkezett, akkor azt javaslom, hogy egy nagyon tudatos stratégia szerint zökkentsd ki az agyad ebből a kerékvágásból!

Judy Willis neurológus How to Rewire Your Burned Out Brain, Tips from a Neurologist című írásában nagyon szemléletesen írja le, hogy hogyan alakul ki ez a mentális állapot és tippeket is ad ahhoz, hogy hogyan tudod ezt a folyamatot visszafordítani.

Dr. Willis a videojátékokban rendkívül hatékonyan alkalmazott jutalmazási mechanizmus ülteti át a mindennapi életbe.

Mert mi történik a videojátékokban? Miért nehéz abbahagyni őket? A válasz egyszerű: a legtöbb videojáték kisebb-nagyobb küldetések sorozatából áll, a sikeresen végrehajtott küldetések a továbblépés vagy felsőbb szintre kerülés feltételei. Az egyes szintek teljesítése során folyamatosan kapod a visszajelzést és a jutalmat az apróbb lépésekért is. A kisebb eredményekért pontokat, életeket, új eszközök kapsz. Így mindig van valami, amit elégedettséget ad, amitől úgy érezheted, hogy haladsz és jól teljesítesz.

Hogyan lehet ezt a felismerést a kiégés ellen felhasználni?

Amikor a munkád során belekerülsz egy végeláthatatlan taposómalomba, akkor tudatosan kezdj el keresni olyan kisebb részfeladatokat, amelyeken felül tudsz kerekedni, olyan kihívásokat, amelyek gyorsan teljesíthetők, és így az agyad rendszeresen hozzá tud jutni az elégedettség érzetet befolyásoló dopamin löketekhez. (A dopamin egy olyan neurotranszmitter, amely az agyban egyebek közt a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős.)

Szóval mi a teendő?

Hogy tovább növeld a napi dopaminadagodat, bontsd kisebb részfeladatokra a hosszabb folyamatokat! Határozz meg apróbb célokat, akár többet is minden napra!

Aztán ha ezeket elérted, jöhet valami jutalom, ami lehet egy dicsérő gondolat, annak tudatosítása, hogy „Oké, ezzel is megvagyok!” vagy egy jelképes vállveregetés.

Lényeg, hogy lásd és érezd, hogy haladsz, még ha lassan is. Vedd észre a kis győzelmeket is!

Ahogyan ez új viselkedés szemléletmóddá válik, az agyad képes lesz visszaváltani a korábbi kreatív és előre tekintő üzemmódjába, és csökkentheti a kiégés érzését.

Mondani persze könnyű, megcsinálni annál nehezebb, de szükség esetén szakértő támogatásával korántsem lehetetlen. Segíthet például egy jó coach, aki jártas a kiégés tüneteinek felismerésében, javaslatai vannak a megelőzésre vagy a már kialakult burnout megszüntetésére.

Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívj bizalommal!

Vissza a cikkekhez