BLOG

Hogyan előzzük meg vagy kezeljük a kiégést, ha nem tudunk szabadságot kivenni?

Bár az egymás utáni sikeres projektekkel lekötöttnek lenni csodálatos kiváltság, a jóból túl sok is lehet.

Kliensem vállalkozó, saját kis cégét vezeti. A cégben hárman dolgoznak. A kliensem végzi a vállalkozás gerincét jelentő szakmai munkát, valamint az ügyfélkapcsolati és pénzügyi feladatokat. Rajta kívül egy adminisztratív és egy informatikai területen tevékenykedő munkatárs dolgozik a cégnél, egyik sem több, mint fél éve. A cég tavasszal meglódult. Jöttek a megrendelések és még mindig tart a lendület. Az örömbe csak annyi üröm vegyül, hogy hiába fáradtak, a nyár nem jelent számukra pihenőidőt. Mivel kliensem korábban már megküzdött a kiégéssel, pontosan tudja, hogy még egyszer nem akarja átélni. A legutóbbi találkozónkon arról beszélgettünk, mit lehet tenni ilyenkor a saját személyes jóllétünk érdekében. Összeszedtem számára néhány ötletet, amit most veled is megosztok.

 Csak a legszükségesebbeket tedd meg!

Ha nincs lehetőséged szabadságra menni és teljesen magad mögött hagyni a munkát, akkor azt a kevés energiát, amid van, az abszolút lényeges dolgokra kell fordítanod.

Érdemes minden más halasztható vagy kevésbé fontos dolgot egy időre elfelejteni. Halaszd el vagy töröld a cég hírneve vagy stratégiája szempontjából nem sürgős és fontos feladatokat. A kulcsszó itt a „hírnévkritikus”!

Delegálj vagy szervezz ki mindent, amit el kell végezni, de nem feltétlenül neked! A túlterheltség érzésének ellensúlyozására egy időre le kell tenned a felelősség súlyát a válláról.

Csökkentsd a munkaidőt!

Ha nem tudsz szabadságot kivenni, a következő legjobb megoldás az, ha egy időre csökkented a munkaidődet, és a felszabaduló órákat ténylegesen pihenésre használod. Ez lehet akár alvás, de lehet futás vagy séta a természetben is. Mindegy, hogy aktív vagy passzív módját választod a pihenésnek, arra ügyelj, hogy ne legyen a kezed ügyében a telefon vagy számítógép.

Mondd el valakinek! Beszélj arról, hogy fáradt vagy!

A vállalkozói lét magányos játék. Az önmenedzselés, amikor rajtad kívül senki sem figyel rád, tanulságos. Kollégák vagy egy empatikus vezető nélkül, amikor nincs senki, aki látja a változó hangulatodat, és felajánlja, hogy osztozik a terheidben, fel kell ismerned, mikor kell proaktívan segítséget kérned. Dobd le magadról a mindig mindent kézben tartó fáradhatatlan cégvezető álarcát, és mondd el néhány barátodnak – vagy egy coachnak-, akik szívesen meghallgatnak, hogy elfáradtál. Beszélgessetek erről! Azonnal jobban érzed majd magad, még ha nem is ez a 100%-os megoldás.

Csinálj valamit, aminek örülhetsz!

A kiégés gyakran akkor következik be, amikor nem csináltunk eleget azokból a dolgokból, amiket igazán szeretnénk. Bár a naptárad tele lehet „szórakozással” – a barátod születésnapja vagy egy üzleti esemény – vagy olyan dolgokkal, amelyeknek „jót kellene” tenniük neked, mint például egy óra edzés, ha nem igazán akarod őket csinálni, akkor csak növelik a kiégés terheit. Szervezz valamit csak magadnak – egy hétvégi kirándulást, egy előadást, egy napot az ágyban -, amit csak magadnak szánsz!

Lépj ki a házból (vagy az irodából)!

Menj ki a természetbe, még akkor is, ha ez csak egy séta a kertedben vagy egy parkban! Menj, bámuld a fákat és figyeld a madarakat! Vedd le a cipődet, és sétálj a fűben! Hidd el, ez segít.

Csökkentsd a további érzelmi stresszt!

Ha esik az eső, akkor ömlik az eső. Nagy az esélye, hogy amikor a legérzékenyebbnek érzed magad, a világ csak úgy zúdítja rád az újabb és újabb problémákat. Mindig ilyenkor romlik el az autó, ázik be a mennyezet, ilyenkor kell oltásra vinni a kutyát. Talán ezt a szabályt a legnehezebb betartani, de legyél egy kicsit, csak egy nagyon kicsit önző és próbáld meg csökkenteni az utadba kerülő extra érzelmi stresszt. Ez lehet egy barátod, aki egy új párkapcsolati drámát akar rád zúdítani, vagy egy ügyfeled, aki igazán tudja, hogyan kell téged felidegesíteni. Tedd meg, amit meg kell tenned. Hagyd olvasatlanul a panaszkodó e-mailt! Ne törődj a hívásokkal! Te is ember vagy, nem lehetsz mindig ott mindenki számára.

Fontos lépést tettél meg, ha észreveszed magadon a kiégés jeleit. Koncentrálj most arra, hogy mit fogsz tenni annak érdekében, hogy csökkentsd a kiégés újbóli bekövetkezésének esélyét! Nyugodtan keress meg, ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged!

Vissza a cikkekhez